Bevásárló kosár: Kosara üres  |   Kapcsolat
Üdvüzöljük jelentkezzen be vagy regisztráljon

Tájékoztatás

Tisztelt Vásárlóink!

A Márkus Elixír étrend kiegészítő OÉTI Notifikációs száma: 15335/2014 A Márkus Elixír igazolással rendelkezik, a 37/2004. (IV.26.) ESZCSM rendelet 10. § alapján bejelentettnek tekintendő.

A Márkus Elixír az alábbi előírásoknak eleget tesz:

Magyarországon – az Európai uniós szabályoknak megfelelően – az étrend-kiegészítő készítményeket legkésőbb a termék első forgalomba hozatalakor az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézeténél (OÉTI) kötelező bejelenteni. A bejelentést követően az OÉTI az étrend-kiegészítő készítményt nyilvántartásba veszi, valamint a nyilvántartásba vétellel egyidejűleg a bejelentő által rendelkezésére bocsájtott dokumentumok alapján az adott készítmény tudományos értékelését is elvégzi.

A fogyasztók, a lakosság tájékoztatása érdekében az OÉTI bevezette a nyilvántartásba vett termékek „zöld pipa” jelölését, amely jelzi, hogy a termék megfelel a 37/2004 (IV 26) ESzCsM rendelet előírásainak.

Zöld pipát akkor kap az étrend kiegészítő termék, ha nem merültek fel olyan hibák az összetétellel, a termék várható hatásaival, a jelöléssel, és a címkén alkalmazott egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban, amelyek alapján feltételezni lehetne, hogy a termék fogyasztása kockázatos lenne a fogyasztó egészsége szempontjából, valamint hogy a termék nem felel meg a bejelentéskor hatályos jogi rendelkezéseknek, úgy, mint az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet, a 1924/2006/EK rendeletnek és a hozzá kapcsolódó egyéb rendeletek előírásainak.

Fontos kiemelni, hogy nincs szó engedélyezésről, engedély kiadásáról. Az OÉTI az adott termék legfontosabb azonosító adatait, és ún. notifikációs számát feltüntető igazolást állít ki, amelyet a bejelentő részére továbbít, valamint a bejelentett készítményekről a honlapján listát vezet.

Az étrend-kiegészítőkről szóló EU irányelvnek megfelelően, a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet életbe lépésével megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés és helyette csak ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség van érvényben, ami nem jelent mást, mint a termék címkéjének és adatlapjának benyújtását az OÉTI-hez, legkésőbb a termék piacra helyezésének napján. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a termék forgalomba kerülését megakadályozzák. Valamely kapcsolatos probléma, veszély észlelésekor azonban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) értesítést kap az a további intézkedések megtétele céljából.

Piacra kerülésük egyetlen feltétele, hogy a forgalmazó bejelentse a forgalomba hozatal tényét (OÉTI), amelynek a jelenlegi jogszabályok alapján nincs joga és lehetősége termékek forgalmazását megtiltani.

 

 


A Márkus Elixír az OÉTI weboldalán feltüntetett listában a zöld pipa megjelenítéssel szerepel.

Köszönjük, hogy vásárol termékünkből, bővebb információt a csomagoláson talál a Márkus Elixír hatóanyagairól.